Gezondheid
Soms is het moeilijk om gezond te leven door bijvoorbeeld te veel stress, slecht slapen, weinig gezonde voeding… Dan kan hypnose je net die steun bieden die je op dat moment nodig hebt.
Het brengt dan net de noodzakelijke veranderingen aan in je onderbewustzijn, zodat jij terug de kracht vindt om de blijvende veranderingen aan te pakken om dus gezonder te gaan leven.
Allergieën
Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een stof van buitenaf. Die stof van buitenaf, een allergeen, veroorzaakt een allergische reactie. Allergenen zijn voor de meeste mensen vaak volstrekt ongevaarlijke stoffen zoals honden, katten, pollen of huisstof. Als iemand allergisch is, herkent het immuunsysteem deze ongevaarlijke stoffen niet en reageert hier juist heel erg op door antistoffen aan te maken.
Deze antistoffen zorgen voor de allergische reactie zoals jeuk, tranende ogen, benauwdheid en huiduitslag. Deze lichamelijke klachten komen dus niet door het allergeen, maar is een reactie van de antistoffen van het lichaam zelf.
Iedere allergie die zich later in je leven heeft gemanifesteerd – zoals voor schaaldieren, pollen, dieren of huisstof - en dus niet is aangeboren, kan verholpen worden met behulp van hypnose. Hypnose heeft invloed op het onderbewuste en kan dus bepaalde allergieën verhelpen omdat het onbewust gedrag van het immuunsysteem aanpakt.
Depressie
Hypnotherapie is geen vervanging van medische hulpverlening. Hypnotherapie bij depressie dient als ondersteunende hulp en wordt dus het best gevolgd in overleg met je arts.
Een depressie is eigenlijk een gemoedstoestand, maar dan wel een heel vervelende, zowel voor jou als voor jouw omgeving.
Hypnose helpt met de negatieve gevoelens die gepaard gaan met depressie. De hypnotherapeut gaat samen met jou op zoek naar de oorzaken. Wat ligt aan de oorzaak van jouw moedeloosheid?
Van welke gevoelens en symptomen heb je last? Met deze gegevens wordt bekeken wat je in de plaats wil.
Hypnose spreekt jouw onderbewustzijn aan en zet deze aan het werk. Het laat je afrekenen met de gevoelens die bij jou de depressie hebben veroorzaakt. Hypnotherapie zorgt ervoor dat je jouw, vaak jarenlang opgekropte, emoties de vrije loop laat op een simpele wijze.
Pas hierna begint de “wederopbouwfase”. In deze fase wordt alle negatieve energie omgezet in positieve energie.
Migraine
Migraine kan op vele manieren ontstaan. Denk daarbij aan oorzaken als overprikkeling, stress, hormonen, de overgang, werkdruk of relatieproblemen. Er is dan ook niet één algemene oorzaak te benoemen.
Het kan zijn dat we vandaag de dag fysieke klachten ervaren door keuzes die we ooit, lang geleden, gemaakt hebben en waarvan we ons allang niet meer bewust zijn. De keuzes van toen draaien nog steeds als automatische programmaatjes in ons onderbewustzijn.
Hypnose gaat op zoek naar waar dat programma zit en gaat het vervangen door een nieuw patroon, zodat er nieuwe migraineaanvallen worden vermeden.
Nagelbijten
Nagelbijten is een erg vervelende gewoonte. Het onderbewustzijn gebruikt het nagelbijten als mechanisme om met angst, onzekerheid of verveling om te gaan. Naast de fysieke gevolgen heeft langdurig nagelbijten ook gevolgen voor je geest. Het constant verbergen van je nagels en handen zodat anderen je nagels niet zien, kan immers erg stressvol zijn.
Het is een hinderlijke gewoonte waarvan de oorzaak genesteld is in je onderbewustzijn. Heel wat dingen voer je automatisch uit, zonder na te denken. Vanaf je kindertijd vormden er zich allerlei patronen, gewoonten en associaties in je onderbewustzijn. Die patronen hebben een enorme invloed op je dagelijkse handelingen, gedachten en emoties. Helaas nestelden er zich ook minder positieve patronen en associaties in je onderbewustzijn. Het ongewenste patroon om bij nervositeit, stress en verveling telkens je nagels af te bijten, is er daar één van. Om definitief te stoppen met nagelbijten, zou je dus in je onderbewustzijn moeten ‘duiken’ om daar de oorzaak van deze vervelende gewoonte aan te pakken. En daarvoor is hypnose een uitstekend hulpmiddel.
Pijnbestrijding
Pijn is een signaal of prikkel naar de hersenen dat er zich een situatie voordoet waar iets aan gedaan moet worden. Pijn is in die zin nuttig als waarschuwing en om erger te voorkomen.
Bij chronische pijn krijg je voortdurend dat signaal. En dat is vervelend, als waarschuwing heeft de pijn zijn taak gedaan en je kan niet constant pijnstillers nemen.
Bij chronische pijn is er dus een constant pijnsignaal, terwijl de oorzaak dat niet meer vereist. Of is het pijngevoel een onterecht signaal.
Met hypnose krijg je toegang tot het onderbewustzijn en kunnen we gericht aan pijnbestrijding gaan doen. We gaan de hersenen trainen om het gevoel van pijn te veranderen en te verminderen.
Pijn heeft echter een belangrijke functie, die je niet zomaar kan uitschakelen.
Een hypnotherapeut is geen arts, dus als je chronische pijn of andere pijngerelateerde problemen hebt die je graag zou willen oplossen met hypnotherapie, consulteer dan eerst je dokter of medische specialist om je ervan te verzekeren dat het geen probleem is dat onmiddellijke medische zorg vereist.
Slecht slapen
Problemen met in slaap vallen, problemen met doorslapen, problemen met dromen of nachtmerries. Knarsetanden, slaapwandelen, bedplassen, eten terwijl je slaapt, verwarring tijdens het wakker worden. Slaapproblemen zijn veel gevarieerder dan je in eerste instantie zou denken.
Iedereen heeft behoefte aan een gezonde en diepe slaap. De talloze verplichtingen, werkdruk, onzekerheden en angsten waarmee velen in onze moderne maatschappij dagelijks kampen, leiden vaak tot een chronisch slaaptekort.
Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn bijvoorbeeld te veel prikkels in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan lawaai en licht. Vaak is echter voortdurende spanning of stress de hoofdoorzaak.
Als het duidelijk is dat hardnekkige stress of angst aan de basis liggen van je slaapproblemen, is het raadzaam om een hypnotherapeut te raadplegen. Hypnotherapie wordt onder meer toegepast om de oorzaken van stress, angst en fobieën te ontdekken en te elimineren. Onder hypnose is je onderbewustzijn vatbaar voor suggesties en beïnvloeding. De negatieve denkpatronen die stress en angst veroorzaken, worden onder hypnose vervangen door positieve denkwijzen. Hierdoor voel je je na een aantal sessies meer ontspannen en minder angstig, zodat ook je slaapproblemen stilaan verdwijnen. Ook ontdekken we gemakkelijk de achterliggende oorzaken van slapeloosheid. Deze kunnen we met verschillende technieken aanpakken en verwerken.
Snurken
Vaak wordt gezegd dat snurken alleen voor de partner vervelend is. Niet kunnen in- of doorslapen door geluidsoverlast is immers erg frustrerend.
Snurken kan echter ook voor de snurker zelf vervelende gevolgen hebben. Door snurken slaap je bijvoorbeeld minder diep. Dit klinkt waarschijnlijk vreemd, omdat het vaak lijkt alsof iemand die snurkt heerlijk ligt te slapen. Het tegendeel is echter waar.
Mensen die chronisch snurken worden vaak niet uitgerust wakker, waardoor ze zich gedurende de dag moe en futloos voelen. Daarnaast kan chronisch snurken op den duur leiden tot serieuzere problemen, zoals stemmingswisselingen, depressiviteit en hart- en vaatziekten.
Hypnose wordt toegepast direct op het snurken zelf. De persoon in kwestie wordt onder hypnose gebracht en het eindresultaat zou moeten zijn dat het snurken stopt.
Een andere insteek is die waarbij de hypnose zich richt op de oorzaken van het snurken. Bijvoorbeeld op overgewicht of op het stoppen met roken. Door middel van hypnosetechnieken wordt de cliënt geholpen om iets te doen aan overgewicht, roken of drinken. Een hypnotherapeut kan helpen bij het onder de knie krijgen van deze problemen en daarmee het snurken wellicht ook verhelpen.
Tandenknarsen
Bij tandenknarsen worden er met veel kracht de tanden en kiezen over elkaar geschoven. Dit vindt voornamelijk tijdens het slapen plaats. Tandenknarsen is net zoals nagelbijten een automatische reactie van ons lichaam dat wordt gestuurd door het onderbewuste.
Kortstondig kaakklemmen of tandenknarsen is niet erg. Alleen op lange termijn kan het gevolgen hebben voor de tanden en het glazuur. Deze slijten dan namelijk af. Daarnaast kan het hoofd- en nekpijn veroorzaken door het aanspannen van spieren. Deze spierspanning trekt dan door naar de nek en het hoofd. Je lichaam weet hoe het jouw kaak moet ontspannen. Het weet hoe je tanden moet ontspannen, net als de rest van je lichaam terwijl het slaapt.
Maar dat gebeurt niet. Want een deel van jou stuurt een krachtig signaal naar je kaken, een signaal van stress, een signaal dat je tanden laat knarsen omwille van de achterliggende emotie.
Met hypnose gaan we aan de slag met het onderbewuste zodat het tandenknarsen en de achterliggende oorzaak kan aangepakt worden.